თემები

აფრიკულ პინგვინებს აქვთ მსგავსი ენა ადამიანისა

აფრიკულ პინგვინებს აქვთ მსგავსი ენა ადამიანისა

ერთმა გამოკვლევამ აჩვენა, რომ აფრიკული პინგვინები იყენებენ შაბლონებსა და გზებს, რომლითაც სინლაგების ორგანიზება ხდება ადამიანის მეტყველების მსგავსი.

საფრანგეთისა და იტალიის მკვლევარების ჯგუფმა დაადგინა, რომ ზარები აფრიკული პინგვინიდან (Spheniscus demersus) შეესატყვისება ადამიანის მიერ გამოყენებულ ენობრივ ფორმებს.

გადაშენების პირას მყოფი პინგვინის სახეობა ცნობილია თავისი გამორჩეული ზარებით, რომელსაც ზოგი აღწერს, როგორც "ვირის თრთოლვას".

ჟურნალში გამოქვეყნებულ კვლევაშიბიოლოგიის წერილები, მეცნიერები აღწერენ ამ პინგვინების ვოკალურ ჩანაწერებს და რა ისწავლეს მათგან: საერთო ჯამში მათ შეაგროვეს და გააანალიზეს იტალიის ზოოპარკებში მცხოვრები 28 ზრდასრული მამაკაცის 590 ვოკალიზაცია.

ამ ვოკალიზაციის ანალიზმა ცხადყო, რომ პინგვინის მოწოდებები შეესაბამება ორ ენობრივ კანონს, რომლებიც ასახსნელად მოქმედებს ადამიანის ენებზე.

ექსპერტების აზრით, ადამიანები და სხვა ცხოველები, რომლებიც ლაპარაკობენ მოკლედ, უფრო წარმატებით ასრულებენ ისეთ დავალებებს, როგორებიცაა შეჯვარება, ეს უნარი გადაეცემა შთამომავლებს.

Მოქმედება

Spheniscus demersus ჩვეულებრივ მოპირკეთებულია აფრიკის სანაპიროებზე, რათა აღმოფხვრას პარაზიტები, რომლებიც ინახება ბუმბულში. ისინი იყენებენ თავიანთ ფეხებს თავის დასაჭერად და წვერს სხეულის სხვადასხვა ნაწილისგან ნარჩენების მოსაშორებლად. ისინი აგრესიული ცხოველები არ არიან, თუმცა, ზოგჯერ ჩხუბები ხდება, როდესაც ისინი ფრთებით აყვანას ატარებენ და თავდაცვის იარაღად იყენებენ წვერებს. ისინი საზოგადოებაში ძალიან ხმამაღალია, რადგან ისინი იყენებენ სამ ტიპის ბგერებს ან ზარებს, რომლებიც ემსახურება ტერიტორიის დელიმიტაციას და ხელს უშლის შეტევას, იზიდავს მეწყვილეს და საბოლოოდ უნდა აღიარონ მათი პატარების მიერ ახალგაზრდებზე ზრუნვის ეტაპებზე.

აფრიკული პინგვინების რეპროდუქცია

აფრიკული პინგვინები მონოგამიურია და ბუდეებს თხრიან ქვიშიან ნიადაგებზე, კლდეების ქვეშ ან იშვიათ მცენარეულ ადგილებში.

ისინი იკრიბებიან კოლონიებში გამრავლების ჩასატარებლად და დაწყვილების წინ მამაკაცი ასრულებს შეყვარებულობის რიტუალებს, მოძრაობებს და ვოკალიზაციას ისე, რომ ქალი მას მიიღებს.

აფრიკული პინგვინები ყოველ წელს ბუდეების იმავე ადგილზე ბრუნდებიან, რაც ხდება მარტიდან მაისამდე სამხრეთ აფრიკაში და ნოემბრიდან დეკემბრამდე ნამიბიაში. ქალი რეგულარულად დებს ორ კვერცხს, რომელთა ინკუბაცია მოხდება დაახლოებით ორმოცი დღის განმავლობაში. ინკუბაციის დროს კაცი და ქალი რიგრიგობით იკვებებიან და იცავს კვერცხუჯრედს.

გამოჩეკვისას, წიწილებს წონა დაახლოებით ასი გრამი აქვთ და უვლიან და აჭმევენ მომდევნო ოცდაათი დღის განმავლობაში. მიუხედავად იმისა, რომ მშობლები ეძებენ საკვებს, პატარები სხვა ახალშობილებთან ერთად "ბაგა-ბაღებში" ინახება, რათა დაიცვან და გაითვალისწინონ სითბო, რადგან მათი ბუმბული არ ვითარდება ორი ან ოთხი თვის განმავლობაში.

საშუალო სიცოცხლე

პინგვინის ამ სახეობას სიცოცხლის საშუალო ხანგრძლივობა აქვს ოცდაშვიდი წლის განმავლობაში, რაც ტყვეობაში ოდნავ უფრო გრძელია. სიკვდილიანობის ძირითადი ფაქტორები განპირობებულია მტაცებლობით, ადამიანის ზემოქმედებით და ბუნებრივი მოვლენებით.

მის ბუნებრივ მტაცებლებს შორის არიან ზღვის ლომები, ზვიგენები, ვეშაპები, მონგუსტები და ზღვის ფრინველები, რომლებიც ხშირად კვერცხებით იკვებებიან ან ახალგაზრდა.

მითითება: ლივიო ფავარო და სხვები. შეესაბამება თუ არა პინგვინების ვოკალური მიმდევრობა ლინგვისტურ კანონებს?, Biology Letters (2020). DOI: 10.1098 / rsbl.2019.0589


ვიდეო: პინგვინების ცეკვა Penguin dance (სექტემბერი 2021).